Какво е "коучинг" и има ли той почва у нас?


коучинг споразумение

Не малко е изписано по темата „какво е коучинг“ и как работи, но съществуващата литература е предимно на английски език, а много често остава неразбрана дори и да е била на родния български.

Причината за неяснотата е от една страна трудността да се обясни сбито, една практика базирана на психология, която има слоеве и сложност при прилагането си, а от друга – съществуващият спектър от хора, които се наричат "коучове", явление, което интернационалната коуч федерация нарича „коучинг континуум“ (ICF, 2012), размива представата за това кой е и не е коуч, и какво точно прави такъв човек.

С тази статия ще се опитаме да Ви бъдем полезни точно с това – да дадем кратко, ясно и разбираемо обяснение, което да Ви позволи да прецените, дали това е нещо, от което бихте имали полза.

КАКВО Е КОУЧИНГ?

"Коучинг" е практика и взаимоотношение, при които професионалист (коуч) помага на някого (коучинг-клиент) да постигне целите, които са важни за него/нея, в дадения момент или етап от живота. КАК РАБОТИ ПРИ ИНДИВИДУАЛНИ КЛИЕНТИ?

Използват се принципи, методи и похвати от психологията като например GROW моделът, когнитивна поведенческа промяна, отворени въпроси, визуализации и други (Лай и МакДауъл, 2015), за да се достигне до: 1) яснота за целите на човека; 2) да се изгради силна мотивация; 3) и да се създаде конкретен план за действие, с който клиентът е доволен. Примери: Чрез GROW модела, коучът може да Ви помогне да кристализирате какво е важно за Вас наистина, да разгледате спокойно каква е реалността и какви са опциите пред Вас, да Ви помогне да създадете своя предпочитан и най-добър план за действие в следващите дни/ седмици или месеци. Чрез визуализация, коучът може да Ви помогне да направите картината на Вашите цели по-ярка и реална, по-постижима, да изгради самочувствието Ви като направи стъпките за постигането и по-малки, конкретни и ясни. Чрез разглеждане на Вашите вярвания и мисловни процеси, коучът може да осветли определени аспекти, които несъзнателно са Ви карали да повтаряте едни и същи поведенчески модели и т.н. КАК ИЗГЛЕЖДА ЕДНА КОУЧИНГ СЕСИЯ?

Коучинг сесията представлява структуриран разговор, в който Вие имате за цел да решите конкретен свой проблем и/или да подобрите сфера от живота си, а коучът, използвайки по-горе споменатите принципи и методи, Ви води напред към преодоляване на препятствията и към постигане на конкретен, измерим резултат(и).

С КАКВО КОУЧИНГЪТ СЕ РАЗЛИЧАВА ОТ ХОДЕНЕТО ПРИ ПСИХОТЕРАПЕВТ ?

Има два основни аспекта, които различават практиките: 1) Коучингът работи само с психично здрави хора, които са достигнали ниво на само-осъзнатост, при което най-добрият начин за достигане на по-високи цели и прогресия в само-развитието е работата с професионалист, чиято задача е: - да бъде изцяло фокусиран върху техния успех; - да носи външна и безпристрастна перспектива; - да НЕ дава конкретни съвети, а напротив – да помага и понякога дори да предизвиква клиента си, към това да извади наяве собствения си потенциал, мисли и чувства, така че да достигне до лични решение и персонална ангажираност към постигането на целите.

2) Коучингът, за разлика от психотерапията, има за цел да произведе конкретни и измерими резултати в определен от клиента срок от време.

С други думи целе-поставянето е в основата на практиката и достигането до видими промени, предприемане на конкретни действия, и/или успехи е начина, по който се отчита дали взаимоотношенията са продуктивни.

КОЛКО ВРЕМЕ ТРАЕ ИНДИВИДУАЛНИЯ КОУЧИНГ?

В повечето случаи между 3 и 10 сесии, които обикновено траят по 1 час и са разпределени седмично (или на всеки две седмици) са напълно достатъчни и водят до конкретни промени и успехи. КАКВО ОЩЕ ТРЯБВА ДА ЗНАМ?

1) Коучингът НЕ е практика, която има за цел да насърчава зависимост от коуча или прехвърляне на отговорността за Вашите лични успехи и радостта от постигането им, на някой друг. Изключително важно е клиентът да осъзнава и поема не само пълната отговорност за решенията и действията си, но и по-важното – пълната самоувереност от постигането на собствените си мечти. Случва се да попадаме на препоръки или маркетинг похвати, които използват фрази от типа на: „Без коуч-а си нямаше да се справя. Благодаря!“; „Не знам какво бих правил/а, ако го нямаше моя коуч…“ или „Коучът ми направи за мен един какво си…“ - – това са индикации, че има известна степен на зависимост и липса на пълна осъзнатост за собствените си сили и факта, че в крайна сметка ВИЕ реализирате, а коуча само подпомага.

2) Това НЕ е продукт, който прилага един конкретен и фиксиран начин на подкрепа, а процес, при който най-важно е от какво има нужда клиентът. Спрямо това, коучът се нагажда и избира методите, които ще произведат най-голям резултат за него или нея.

3) Коучингът е практика и взаимоотношения, които са формално договорени и съгласувани между клиента и коуча. Има споразумение, яснота по процеса и ангажираност спрямо конфиденциалността на всичко обсъдено.

4) Няма семинар, след който ще промените живота си без да предприемете действие. Няма коуч , който ще реши проблемите Ви вместо Вас.

Независимо, че живеем в изключително забързан свят, в който на никого от нас не му се чака, и бихме искали да намерим вълшебно копче, което да превръща мигновено онова, което искаме в материална реалност – за всяко нещо се изисква време. Не става дума за много време, и все пак сме нетърпеливи, което не-рядко ни кара да попадаме в капаните на обещания за бърз успех.

КАКВИ РЕЗУЛТАТИ СЕ ПОСТИГАТ С КОУЧИНГ? Може ли да ми дадете конкретни примери? След шест години, примерите са вече много, но реших да Ви дам само два от тях, които аз приемам за най-правилната извадка, която ще Ви покаже какво да очаквате в най-реалистичен план. Това не са най-върховните постижения, които съм имала в кариерата си като коуч, но са онези случаи, в които много от нас биха видели малка част и от себе си. Пример 1: Имах клиент, който работеше в корпорация, искаше да има собствен бизнес, но имаше много идеи, а не знаеше от къде да започне. Целта му беше да има свободата да пътува и времето да се занимава с едно основно хоби, което му носи огромно удоволствие. - След 6 коучинг сесии и активното предприемане на действие от негова страна, в днешно време има собствен успешен бизнес, базиращ се на пасивна търговия на финансови продукти, стана председател на сдружението на неговия любим спорт и разполага с времето и средствата да пътува, толкова, колкото искаше. Пример 2: Имах клиентка, която работеше в една от най-големите правни фирми в Лондон. Успешна, млада, изключително отговорна и работеща на типичните за града и сферата 14 часа на ден, 6-7 дена от седмицата. Можеше ли да остави такава престижна и високо-платена позиция? Коя щеше да бъде, ако не беше адвокат? Беше преуморена, нямаше интерес да продължава връзката си с партньор от 6 години. Физически дори не можеше да издържа на това да поддържа и работи върху щастливи отношения. Това, което обичаше да прави и я успокояваше бяха рисуването, и правенето на бижута. Не беше правила нито едно от двете от повече от година. Пропускаше рожденни дни, не можеше да планира дори една нормална вечеря с приятели, защото ако обещаеше, че ще е там в 9, често ставаше така, че шефовете ѝ имаха други планове, и тя трябваше да остане на работа до малките часове. Отдушникът и беше netflix в малкото свободно време, което имаше. Беше силно момиче, което никога не се оплаква, а идваше на сесиите винаги на време, търсейки решения като войниче, което "просто трябва да свърши и това". След 7 сесии, взе някои изключително важни и смели решения. Прекрати връзката си, в която стоеше по инерция. Намери себе си отвъд "адвоката" и придоби повече самочувствие, което не беше продиктувано от одобрение на преките си шефове. Проведе някои много сериозни разговори по отношение на работното си време, за които преди нямаше смелост. Накрая обнови СВ-то си, пренареди приоритетите си, предприе няколко месеца пътувания, за да възвърне баланс, и записа курсът, който беше отлагала толкова време за правене на бижута.

ИМА ЛИ КОУЧИНГЪТ ПОЧВА У НАС?

Често ми задават този въпрос с почти задължителната нотка на снихождение, и очевидно недоверие. Нямаме нужда да ни се помага. Имаме приятели и семейства, с които да обсъждаме проблемите. Нямаме пари за „глупости“. Моето мнение, е следното:

Коучингът не е за всеки от гледна точка на това, че не всеки е достигнал етап в който само-развитието е приоритет или пък „следващото стъпало“ на успеха е от такъв характер, че изисква по-задълбочен поглед към вътрешното аз и мисловните ни процеси.

Несъмнено, обаче, има почва, защото все повече осъзнаваме и обвързваме постигането на успех, финансова стабилност и независимост, с личнастното израстване и продуктивност. Българският народ и пазар не са изолирана част от света, хиляди години назад в развитието или възприятията си.

Напротив, в крак сме с времето и глобалната тенденция да се изполва най-доброто, най-работещото и/или най-новото, а коучингът е част от този неизбежен процес. Има много доказателства за резултатността му, които не могат да бъдат игнорирани за дълго.

Ако искате да научите повече или да запишете своя час за безплатна консултация, може да се свържете с нас още днес ето ТУК С огромно уважение и сърдечни поздрави, Валентина и Екипът.

#коучинг #личностноразвитие #успех

96 views0 comments

Recent Posts

See All